— Posted in Nieuws, Wetgeving

Werkgever moet alternatief voor biometrische prikklok bieden

Werkgevers die van een biometrische prikklok gebruikmaken moeten een alternatief bieden als werknemers hun vingerafdruk niet willen afstaan. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken op Kamervragen van SP-Kamerleden Jasper van Dijk en Alkaya laten weten.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van een inkloksysteem van fabrikant Dyflexis waarmee medewerkers via een vingerafdruk kunnen in- en uitklokken. De Kamerleden wilden weten of werknemers verplicht kunnen worden door een werkgever om hun vingerafdrukken af te staan, als dit niet vanwege veiligheidsvoorschriften noodzakelijk is. “Op grond van de privacy-wetgeving is dat niet waarschijnlijk”, antwoordt Van Ark. Ze wijst naar de AVG waarin een verbod is opgenomen wat betreft het verwerken van biometrische gegevens voor de unieke identificatie van een persoon, tenzij de persoon daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven of als dit via nationale wetgeving is afgedwongen.

In de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming is een uitzondering opgenomen dat het verwerken van biometrische gegevens is toegestaan als dit voor authenticatie of beveiligingsdoeleinden noodzakelijk is. Bijvoorbeeld om toegang tot gebouwen of systemen te krijgen. “Het vastleggen van de biometrische gegevens moet voorts proportioneel zijn en noodzakelijk voor de toegangscontrole”, antwoordt de staatssecretaris. Ze merkt verder op dat het gebruik van vingerafdrukken van een werknemer voor andere doelen dan authenticatie en beveiligingsdoeleinden niet is toegestaan. “Overigens is het aan de Autoriteit persoonsgegevens en uiteindelijk aan de rechter om te beoordelen of in een specifiek geval van verwerking van biometrische gegevens rechtmatig wordt gehandeld”, stelt Van Ark.

Volgens de staatssecretaris is het niet toegestaan dat medewerkers niet uitbetaald krijgen als zij weigeren hun vingerafdruk af te staan. Wanneer een werknemer niet zijn vingerafdruk wil afstaan moet een werkgever een alternatief bieden. “Het gaat hier immers om gebruik dat niet te maken heeft met authenticatie vanwege beveiligingsdoeleinden.” Van Ark merkt op dat het systeem van Dyflexis een alternatief voor de vingerafdruk biedt, namelijk het scannen van een pas van de werknemer.

Bron: Security.nl


Go on, Add your Voice!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 18 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.