— Posted in Autoriteit Persoonsgegevens, Nieuws

AP geeft groen licht voor verwerking persoonsgegevens door Dutch FilmWorks

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de voorgenomen verwerking van persoonsgegevens door Dutch FilmWorks B.V. (DFW) rechtmatig verklaard. DFW heeft voldoende waarborgen getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van deze persoonsgegevens. Dat betekent dat DFW groen licht heeft van de AP om persoonsgegevens, zoals IP-adressen, te verzamelen van mensen die downloaden uit illegale bronnen. De AP heeft haar besluit op 6 december 2017 gepubliceerd in de Staatscourant. Tegen dit besluit kan nog beroep worden aangetekend.

DFW, een Nederlandse filmdistributeur, heeft bij de AP het voornemen gemeld om IP-adressen te verwerken van mensen die auteursrechtelijk beschermde titels uploaden via bittorrent netwerken, zonder dat ze dat wettelijk mogen. Het doel van de gegevensverwerking is om inbreuk op auteursrechten tegen te gaan.

Voorafgaand onderzoek

DFW heeft het voornemen om persoonsgegevens te verwerken die door eigen waarneming zijn verkregen, zonder dat de betrokkenen hierover worden geïnformeerd. Dat brengt bijzondere privacyrisico’s met zich mee. De AP heeft daarom een voorafgaand onderzoek ingesteld. De AP heeft onderzocht in hoeverre de voorgenomen gegevensverwerking in verhouding staat tot het doel dat DFW ermee wil bereiken.

Waarborgen

De AP stelt vast dat DFW voldoende waarborgen heeft getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige gegevensverwerking. Zo is er een gedragsregeling (‘Protocol online handhaving auteursrechten’) en een informatiebeveiligingsbeleid. De gedragsregeling bevat, onder meer, een afbakening van de doelgroep, beperkte bewaartermijnen, een klachtenregeling en een uitwerking van de rechten van betrokkenen die voor de noodzakelijke balans en correctiemogelijkheden zorgen.

 

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens


Go on, Add your Voice!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + achttien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.